tisdag 28 juli 2009

Bakdag




Idag är det sambons sista semesterdag och min sista semestervecka. Veckorna har nog gått otroligt fort, lite för fort som det ju alltid brukar göra.. Jag försöker tänka positivt att jag ju ännu har nästan en hel semestervecka kvar! Dessutom är ju inte sommaren riktigt slut ännu, trots att det snart är augusti.

Idag var sambon på Borgbacken med Emil och jag och Amanda var tillsammans först i lekparken med några andra mammor och sedan då hon sov dagsvila bakade jag fullkornssemlor och chokladostkaka. Jag brukar inte baka semlor så ofta så jag var riktigt nöjd med mig själv då jag äntligen fick bakat en plåt med semlor (hälften fick jag frysa ner ) Chokladostkakan var ett helt nytt recept som jag ville prova på och jag tyckte nog att den blev helt god, trots att den nog är ganska mäktig med noll hälsosamma ingredienser.. Sen kan man ju lägga på några jordgubbar för att försöka få en illusion av någonting lite hälsosammare.. :D Jordgubbarna på balkongen har förrästen varit populära i vår familj som ju inte har något grönsaksland. Barnen har gillat att vattna plantan och smaska i sig en jordgubbe lite nu och då..

Bedömningen av bakverken av min familj som fungerade testjury löd:
"Dom var inte goda. Nä, tycker inte om dom." sa Emil om semlorna. Så tillade han lite positivare om kakan: "Chokladkaka är gott!"
"Nam nam" sa Amanda och åt en halv semla med ost. Ingen kommentar om kakan, men ganska kletigt blev det nog..
"Jo jag tyckte om dem. Hmm helt goda grahamsemlor" sa sambon. Nej, det var faktiskt fullkornssemlor enligt påsens recept sa jag.. Ni vet vad kunde han ens ha sagt.. :)

Nu ska jag gå och dricka en cider och äta lite semlor tillsammans med sambon!
Hoppas ni har det bra oavsett om ni har semester eller är på jobb!
Tack för era snälla kommentarer!
Kram, Sanna

P.s. Receptet på chokladostkakan finns som en kommentar. Klicka bara på kommentarer så kan du läsa det.

5 kommentarer:

alegni sa...

dina bakverk ser hur mumsiga ut som helst! den där chokladostkakan lät intressant! recept?

Sanna sa...

Receptet på Chokladostkakan kommer här (jag har översatt från finska.Receptet finns i nyaste Avotakka 7/09):

18 bitar
200 g mörk choklad (minst 70% kaakao)
200g smör
3 ägg
3 dl socker
2 dl vetemjöl

fyllning
2 pkt (a' 250g mascarpone) eller någon annan färskost tex. Philadelpia
2 msk vaniljsocker
1 1/2 dl florsocker
2 ägg

dekoration
florsocker, björnbär (jag använde jorgubbar)

1) Sätt ugnen på 175 grader. Smörj ett bakplåtspapper och lägg det i ett 20x30 cm ugnsform eller i en 24cm form med löstagbara kanter.

2) Smält smöret och chokladen i vattenbad eller försiktigt i mikron. Vispa ägg och socker till ett skum. Tillsätt choklad-smörblandningen som hunnit svalna något. Rör jämnt blandningen och blanda i vetemjölet lite i taget.

3) Gör fyllningen genom att blanda ihop ägg och socker med färskosten.

4) häll 3/4 av chokladsmeten i formen. Häll färkostfyllningen över smeten. Häll över resten av chokladsmeten över färkosten.Grädda mitt i ugnen ca 45 min. Kakan får bli ganska mjuk inuti, men då man tar ut ur ugnen ska den inte "dallra" (tytistä)-då är kakan ännu inte färdiggräddad.

5) Låt kakan svalna och strö florsockret över den. Dekorera exempelvis med björnbär.

Jag tyckte kakan var rätt så lättlagad och jag gillade den saftiga konsistensen. Den smakar gott även efter en dag i kylskåpet.. :D

alegni sa...

låter så himla gott, tack!

StrandviksVillan sa...

Ser väldans gott ut!
Jag har också bakat kakor ikväll, matbröd gör jag väldigt sällan, tyvärr...

Ha det bra!

Lisa(vitapelargonerochzink) sa...

Hej! härligt att fler har bakat under denna dag. Det sprider sig en så god doft i hemmet och det är varmt i själen när man har bakat. Ska genast skriva ned receptet på ostkakan, det låter supergott. kram